Het einde van de email?

3 Juli 2008
0
 

De historie van de mensheid kenmerkt zich door telkens verbeterde manieren om met elkaar te communiceren. De uitvinding van de electronic mail (email) was eind 20e eeuw een grote sprong voorwaarts op dit gebied. De voordelen waren dat een bericht goedkoop en gemakkelijk te verzenden was en ook nog eens direct op de plek van bestemming aankwam.
 

Concurrentie

In de loop der jaren is er een tendens ontstaan waarin email aan terrein lijkt te verliezen. Sinds de lancering van de email zijn er verschillende vormen van concurrentie gekomen. Onlinetools als live chat, textmessage, twitter, RSS, forums, de vele sociale netwerken en livestreaming mogelijkheden hebben allen hun invloed op de vermindering van het email gebruik.
 

Twitter

Een programma als Twitter is ontstaan als gat in de publieke broadcast communicatie. De verzonden berichten zijn direct en meteen te lezen. Daarbij heeft twitter als voordeel dat het nog gezien en ervaren wordt als plezierig. Hier tegenover staat dat het doorlezen en ordenen van de email inbox als werken word ervaren, waarbij sommigen dit niet altijd als een leuke klus zien. Ook het openen van sommige mails wordt als onnodig ervaren, waardoor deze meteen in de virtuele prullenmand verdwijnen.
 

Outlook

Veel gebruikers van email ervaren hun inbox als een zwart gat waar alle informatie willekeurig binnen komt. Met het programma Outlook heeft Microsoft getracht om allerlei tools te leveren om dit te ordenen, met daarbij nog eens een hoeveelheid aan tools om projectwerk e.d. meteen te integreren met het email verkeer via bijgeleverde agenda’s en overige tools. Waardoor het lezen, organiseren en de afhandeling van emails  als een vervelende klus wordt ervaren.
 

Bedrijven

In het bedrijfsleven is email de manier van communicatie in de afgelopen jaren geweest. Veel grote bedrijven functioneren enkel en alleen om een Exchange server heen. Wel zijn er tendensen waar te nemen dat Google steeds meer in zwang raakt. Google komt met versimpelde oplossingen zoals Google apps ten opzichte van Outlook en heeft het email verkeer en de tools er om heen veel simpeler gemaakt in gebruik. Verder zijn er steeds betere project management tools beschikbaar die sommige functies van de email overnemen. Zo zorgen bijvoorbeeld geïntegreerde online agenda’s als die van al voor een vermindering van het mail verkeer over zulke zaken. Verder komt het vaker voor dat bedrijven via eigen wiki pagina’s of corporate blogging kennis delen. Al blijft email tot op heden het meest gebruikte communicatie middel.   
 

Conclusie 

Zoals eerder gezegd was email de eerste applicatie voor het internet en is dit het meeste alom gebruikt in de afgelopen jaren. De nieuwe contextuele communicatie applicaties winnen aan terrein. Voor consumenten zal de switch naar andere communicatie vormen sneller en gemakkelijker plaatsvinden. Terwijl het er in het bedrijfsleven naar uit ziet de email dusdanig diepgeworteld is als communicatiemiddel dat er op korte termijn geen veranderingen te verwachten zijn. 
 

Vincent Fabris
Vincent Fabris

Technisch Directeur

Vincent leest graag en heeft een passie voor techniek. Als technisch directeur is hij steeds op zoek naar technologisch hoogstandjes om Apollo CMS te verbeteren.


Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven