I'm a modern man

15 Augustus 2008
0
 

Taal, iedereen gebruikt het, maar niet iedereen gebruikt het op dezelfde manier. Zeker sinds de komst van het internet zijn er een hoop termen bijgekomen die onze taal "verrijken".

Het volgende filmpje van George Carlin genaamd 'Modern Man' over allerlei moderne termen deed me nadenken over de verandering die computers en het internet brachten aan onze taal.


Woorden worden vernieuwd, woorden worden anders geschreven en woorden worden afgekort.
Zoveel woorden zijn vervangen door nieuwe varianten en zelfs als minder ervaren internet gebruiker gebruik je er toch een hele hoop zonder dat je hetzelf door hebt.

Opzoeken is Googlen geworden, je dagboek is je blog, een kennis is een vriend op Hyves of Facebook en als programmeur moet je de EOF van de file-loop niet ergens in spaghetticode plaatsen want dan is het onvindbaar.

Het leven op internet gaat snel, waarom zouden we alles voluit typen? Er zijn in de loop der tijd een heleboel afkortingen gecreeerd die het typen een stuk sneller maken.
Hier een kleine selectie van de honderden afkortingen die er zijn 
AFK : Away from Keyboard
ROFL : Rolling over the floor laughing
TTYL : Talk to you later
L8R : Later!
BRB: Be Right Back
FF: Even ( als in even wachten )
W88: Wachten ( als in even wachten )
FF W88, BRB maakt dus "Even wachten, ben zo terug"

Sommige woorden zijn bijna van betekenis gewijzigd in het digitale tijdperk. Hieronder twee woorden die dit tijdperk een andere betekenis hebben gekregen.
Lezen:
Oude betekenis: Alle inhoud van een document tot je nemen
Nieuwe betekenis : Snel de headers (van je RSS reader) scannen op interessante woorden

Startup:
Oude betekenis: Een bedrijf met een nieuw idee, nieuwe dienst, product of technologie en de visie hoe dat op te zetten tot een profitabel bedrijf.
Nieuwe betekenis: Een afgestudeerd iemand met 3 vrienden  met een nieuw idee, nieuwe dienst, product of technologie en de visie hoe dat op te zetten dat het binnen 18 maanden overgenomen gaat worden door Google, Microsoft of Yahoo

Sinds de jaren 80 is er zelfs een aparte Internet taal Leet. Deze taal werd oorspronkelijk gebruikt als een soort geheime code om zo bepaalde textfilters te omzeilen op diverse fora dat mensen in staat stelde om te discussieren over verboden onderwerpen zoals hacken.

Waar gaat het heen?
Ik denk dat we over 200 jaar alleen nog maar met afkortingen en in code op het internet praten. Dit zal dan wel een soort verbasterin van het engels worden Als het aantal internet gebruikers ook maar enigzins blijft stijgen zoals het nu doet in de afgelopen 8 jaar  dan is er straks een internetbevolking groter dan welk werelddeel dan ook. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Internettaal de nieuwe geschreven wereldtaal word in plaats van Engels, Spaans of Chinees.

Om met een Leet kreet af te slutien /=|]||   //33|<3||[) !


 

Vincent Fabris
Vincent Fabris

Technisch Directeur

Vincent leest graag en heeft een passie voor techniek. Als technisch directeur is hij steeds op zoek naar technologisch hoogstandjes om Apollo CMS te verbeteren.


Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven