Anoniem surfen in Internet Explorer en Firefox

18 Januari 2010
4
 

In het blog "Lekker anoniem surfen met Google" besprak ik het incognitovenster van Chrome. Hiermee kun je anoniem surfen op internet.  Er worden geen gegevens opgeslagen van de sites die je bezoekt.
De andere browser hebben ook versies uitgebracht waar dit in mogelijk is. In dit blog laat ik zien welke mogelijkheden er zijn voor Internet Explorer en Firefox om anoniem te surfen.
 
In Firefox kun je op 2 manieren incognito surfen.

  • Download de Stealther addon. Deze addon zorgt voor dezelfde functionaliteit als het Chrome incognitovenster. Het grote verschil tussen de Stealther addon en het Chrome incognitovenster is dat Stealther ervoor zorgt dat perse alle vensters van Firefox direct anoniem zijn. Je moet FireFox opnieuw opstarten om weer gewoon te browsen. In Chrome heb je netjes de mogelijkheid om per venster te kiezen of je deze incognito wil hebben.
  • Upgrade naar versie 3.1. beta. Vanaf deze versie van FireFox zit er de mogelijkheid om in "Private browsing mode" te gaan ( Extra -> ‘Privenavigatie starten’). Deze functionaliteit is geheel vergelijkbaar met Chrome's incognitovenster.

Internet Explorer 8 heeft ook 2 mogelijkheden om incognito te gaan

  • Het InPrivate venster. Precies hetzelfde als het incognitovenster van Chrome, je kunt hier ook per venster aangeven of je incognito wil gaan of niet. IE8 verbergt standaard alle toolbars, plugins and overige browser uitbreidingen in InPrivate modus, dit omdat IE niet kan controleren of die componenten alsnog data achterlaten. Je kan ze wel weer aanzetten maar uiteraard met het risico dat er dan wel data achterblijft op je computer.
  • Browzar. Browzar is eigenlijk een apart programma, geen add-on. Omdat Browzar gebruik maakt van Internet Explorer als browser, staat hij in dit lijstje erbij. Browzar kun je downloaden en direct uitvoeren, je hoeft niks te registreren of te installeren. Na gebruik kun je het programma ook weer direct verwijderen. Ideaal dus als je op een publieke computer zit waar geen browser op zit dat een incognitovenster heeft.

Conclusie: Met Internet Explorer en Firefox is het ook mogelijk om anoniem te surfen. Chrome was hier de eerste mee, maar Internet Explorer en Firefox lopen weer gelijk hiermee en je kunt dit op verschillende manieren doen. Wie kent er nog meer mogelijkheden om anoniem te surfen?

Vincent Fabris
Vincent Fabris

Technisch Directeur

Vincent leest graag en heeft een passie voor techniek. Als technisch directeur is hij steeds op zoek naar technologisch hoogstandjes om Apollo CMS te verbeteren.


Reacties
4
door S. de Haij, 10 Sep 2012
Bedankt voor de uitleg. Alleen snap ik nog niet hoe 'ver' dat icognitosurfen gaat.. Betekent het dat niemand op het moment dat je surft dat ziet of achteraf kan zien?Een voorbeeld: Je wekgever heeft de site 'googleartproject.com' geblokt of vakantiesites, noem maar op. Kan je dan via het icognitosurfen toch naar die sites zonder dat de blokker dat ziet. De werkgever, een bibliotheek, een hotel of wat dan ook?
door Vincent Fabris, 10 Sep 2012
Beste S de Haij, Incognito surfen werkt alleen lokaal. Op jouw PC wordt niks bewaard van je online gedrag. Uiteraard gaat je internetverbinding ook over een (bedrijfs)netwerk en dat kan weer wel nagekeken worden met de juiste soft- / hardware. De blokkering zal dan ook nog steeds gelden, het maakt de blokkering(vaak in een firewall) niet uit met wat voor browser je naar de website gaat, maar enkel dat je daar naartoe wil. Groet, Vincent Fabris
door Eric, 11 Mar 2015
De titel van het artikel is fout. Met de tools die u voorstelt, is het onmogelijk om anoniem te surfen. Anoniem betekent: niet herkenbaar, niet achterhaalbaar. Dit kan bijvoorbeeld via een proxy, VPN TOR, e.d. Hierbij wordt uw IP-adres verborgen (lees: gewijzigd) voor de buitenwereld en uw surfgedrag. Het artikel gaat over icognito surfen. Hierbij wordt het surfgedrag niet bijgehouden op jouw PC.Maar let op: je werkgever en de buitenwereld kan nog steeds jouw surfgedrag tracken ...
door Vincent Fabris, 12 Mar 2015
Beste Eric, Bedankt voor je reactie, daar heb je deels gelijk in. Lokaal kan je wel degelijk anoniem surfen. Op je PC wordt je surfgedrag niet bijgehouden. Je hebt helemaal gelijk dat je surfgedrag online wel bekeken kan worden door je ISP, werkgever of derden en dat je andere tools nodig hebt om online anoniem te surfen. Bedankt voor je bijdrage! Groet, Vincent Fabris
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven