Basisregels voor webdesign 1: Social validation.

8 December 2009
0
 

Als professional webdesigner streef ik er altijd naar om goed product af te leveren aan mijn opdrachtgevers. Daarnaast verwacht ik van mijzelf dat mijn kennis voor
het produceren van zijn webdesign toereikend is. Daarom ga ik de komende weken een reeks van blogs publiceren over webdesign.

Hierin probeer ik een standaard aan informatie te formuleren zodat u kunt zien wat u van een webdesigner mag verwachten.

In de eerste blogs ga ik een aantal regels behandelen die van toepassing zijn binnen webdesign voor B2C websites.  Ze hebben als doel de conversie op uw website te verbeteren, of anders gezegd, de verkoop of de lead generatie te verhogen. Het eerste blog:
 

Social Validation in webdesign
 

Ondanks dat we misschien zeggen van niet, vinden we de mening van andere mensen erg waardevol. In een webdesign is het dan ook erg belangrijk dat ratings (waardering voor een bepaald product of dienst) zo snel mogelijk zichtbaar zijn voor een gebruiker. Hoe dieper ze worden weggestopt op een website, hoe groter de kans dat u bezoekers verliest en dus conversie misloopt.
Als voorbeeld heb ik het webdesign van een hotelaanbieder en hotelier genomen. Een business waarin de mening van andere bezoekers een enorm positieve bijdrage kan leveren aan het boeken van kamers. Ik heb gekozen voor Le Plaza in Brussel omdat ik hier onlangs zelf onvernachte. Als eerste het webdesign van de hotelier zelf:


webdesign basisregels


De hotelier laat meerdere kansen liggen:

  1. Geen rating van voorgaande bezoekers en dus ook geen onderscheid hierin.
  2. Heel druk webdesign waardoor zoeken naar de juiste informatie lastig is.
  3. Reserveringsfunctie staat onderaan zijn pagina terwijl de doelstelling van een hotel is om kamers te verhuren. De button zou dus meteen in het oog moeten springen.
  4. Daarnaast heeft de webdesigner niet nagedacht over de kleur van de knop waarom het hele businessmodel van hotelier hangt. Wanneer deze knop (reserveren) een opvallende kleur had gehad was de kans veel groter geweest dat hij bezoekers op zou vallen.

Een webdesign waarin dit wel goed gaat is van Hotel Specials. Ik heb hier precies hetzelfde hotel opgezocht en krijg in één oogopslag precies de informatie te verwerken die voor mij doorslaggevend zal zijn om bij hen te boeken.
 

webdesign basisregels

Alles wat een rol van beslissing heeft valt op.


internetbureau

Duidelijk onderscheid in ratings

  1. Er staat een rating (5 sterren), er staat een klantencijfer (8.6) en er staat hoeveel mensen een recensie over Le Plaze hebben achter gelaten. Op verdiepingpagina wordt zelfs een beoordeling op 8 punten achtergelaten.  Zie hierboven.
  2. Een clean webdesign waarin de belangrijkste beslissingcondities direct in het oog springen.
  3. Reserveerbutton is direct beschikbaar op de landingspagina van het hotel.
  4. Een duidelijke call to action button (belangrijke button met onderscheidende kleur) die mensen er toe  aanzet om verder te klikken naar de verdiepingspagina. Hier worden we opnieuw meteen aangezet tot reserveren.

Onderzoek uit 2007 (De Vries en Pruyn) wijst uit dat wanneer aanbevelingen op de juiste manier worden aangeboden de verkoop gemiddeld met 20% stijgt.

Uit het bovenstaande vergelijk kunnen we concluderen dit beide aanbieders als doel hebben om een kamer te verhuren. Hotelspecials heeft dit als enige doelstelling. Hierdoor is haar webdesign daar ook volledig op gebaseerd.  Voor de hotelier is haar website slechts een bijzaak en zou ze meer conversie kunnen behalen door bovenstaande punten te verbeteren.

Als u vragen heeft over u eigen webdesign kan u altijd een mailen naar ewoud@increatie.nl

Vincent Fabris
Vincent Fabris

Technisch Directeur

Vincent leest graag en heeft een passie voor techniek. Als technisch directeur is hij steeds op zoek naar technologisch hoogstandjes om Apollo CMS te verbeteren.


Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven