CMD stage: Van de leerbanken naar het echte werk

31 Augustus 2012
0
CMD stage
 

Sinds Februari 2010 volg ik de opleiding communication & multimedia design(CMD) op de Haagse Hogeschool. Tijdens de opleiding ben je verplicht om een oriënterende CMD stage van 20 weken te lopen bij een CMD gerelateerde onderneming. Dit om te leren hoe het er in het werkveld aan toe gaat.

 

Bij Increatie heb ik gedurende mijn CMD stage te maken gehad met veel aspecten van het vak. Een aantal begrippen die aan de orde kwamen tijdens mijn stage waren:

 

 • Call to action (cta)
 • Pagefold
 • Persuasion marketing
 • Plannen
 • Webdesign
 • Unique sellingpoints (usp’s)

 

In onderstaande alinea’s probeer ik een parallel te trekken tussen de leerbanken en het echte werk. Ook zal ik terugkomen op bovengenoemde begrippen en deze nader toelichten.

 

CMD stage zoeken

 

Zo was het ook voor mij de beurt om stage te gaan lopen en ben ik gaan zoeken naar een geschikt bedrijf. Via de equibrowser ben ik naar opdrachten gaan zoeken die bedrijven geplaatst hebben. De equibrowser is via de website van de Haagse Hogeschool te benaderen en is een soort van databank waar bedrijven zich kunnen aanmelden om een opdracht te plaatsen. Studenten die stage moeten lopen kunnen hier dan terecht voor stageopdrachten.

 

Webdesign

 

Tijdens mijn CMD stage wilde ik me verdiepen in het webdesign en de online marketing strategie die je op websites kan toepassen. Zo ben ik op sollicitatie gegaan bij Increatie en na een goed gesprek met de directeuren Ewoud en Vincent kon ik aan school melden dat ik een CMD stage had gevonden. Daarna  moest ik de stageopdracht duidelijk gaan formuleren en kortsluiten met de begeleidend docent voordat ik kon beginnen.

 

Pagefold en CTA

 

Vanaf de eerste dag dat ik hier kwam werd mij nadrukkelijk gezegd dat ik met het herontwerpen van de website goed moest letten op de pagefold en de call to action(zie punt 6). Deze twee begrippen zijn de basis voor een website waar je de potentiële klant zo snel en efficiënt mogelijk naar zijn doel kan begeleiden.

 

Vakliteratuur

 

In één van de eerste gesprekken had ik aangegeven dat ik meer wilde leren over internet marketing. En zo pakte Ewoud al snel het boek “What makes them click” van Susan Weinschenk uit de Increatie Bibliotheek zodat ik deze kon gaan lezen.

 CMD stage bibliotheek

Dit boek bevat boeiende theorie over het maken van bewuste en onbewuste keuzes door in te spelen op het brein van de potentiële klant. Ook worden de zes belangrijke principes van Robert Cialdini behandeld om de bezoeker te verleiden tot actie over te gaan.  De zes principes om potentiële klanten te verleiden zijn:

 

 • Wederkerigheid
 • Commitment & consistentie
 • Sociale bewijskracht
 • Sympathie
 • Schaarste
 • Autoriteit.

 

Aan de hand van het boek kon ik ondertussen ook gaan nadenken welke persuasion technieken ik mogelijk zou kunnen gebruiken met betrekking tot mijn opdracht. Na het boek van Susan Weinschenk ben ik “Verleiden op Internet” gaan lezen van internet copywriter Aartjan van Erkel. De verleidingstechnieken kwamen ook weer ter sprake en er wordt uitgelegd hoe je een website onweerstaanbaar kan maken. Denk aan unique sellingpoints, handige designtips, gebruik van plaatjes, schrijftechnieken, gebruik van hyperlinks, gebruiksvriendelijkheid etc..

 

Usp’s

 

Elk bedrijf heeft als het goed is unique sellingpoints(usp’s). Met een usp vertel je in een aantal woorden wat jouw bedrijf, product of website uniek maakt. Dit kun je met behulp van bullets of een dikgedrukte tekst benadrukken. Uiteraard plaats je de usp’s op je homepage en zet je deze boven de pagefold.

 

Stageopdracht

 

Op 3 mei startte ik aan mijn CMD stage bij Increatie en kon ik gaan beginnen aan mijn stageopdracht. Ik had inmiddels mijn eigen plekje gekregen in de werkruimte waar op dat moment nog een programmeur op de afdeling zat die ook stage liep. Ewoud en Vincent zitten in de ruimte ernaast.

 CDM stage leiding

Het plan van aanpak, planning en het beschrijven van de doelen waren de eerste werkzaamheden waar ik mee aan de slag ging. Vervolgens kon ik de inrichting van de website gaan bepalen, schetsen, wireframen, diverse onderzoekjes doen voor het bepalen van de navigatie, design en kleurgebruik en het maken van het definitieve website ontwerp.

 

Schoolbanken en bedrijfsleven een groot verschil

 

Tijdens mijn CMD stage bij Increatie heb ik gemerkt dat het werken bij een commercieel bedrijf geheel anders is dan het werken op school. Het toepassen van de behandelde theorie op school ging lastiger dan ik had verwacht. Waar je op school veel tijd hebt voor het afronden van je gemaakte producten gaat dat er in het bedrijfsleven niet in. Er moet binnen afzienbare tijd een mooi en kwalitatief hoogstaande website afgeleverd worden.

 

Planning en structuur

 

Tijdens een project zijn met name het plannen en gestructureerd werken essentiële onderdelen tijdens de realisatie van een project. Met het maken van een planning kreeg ik het advies om met DO te werken. Hiermee krijg je een duidelijk overzicht van de werkzaamheden en de tijd die je kwijt bent aan de werkzaamheden. Ook handig is dat de planning meteen digitaal is opgeslagen en je deze altijd en overal kunt benaderen.

 

Werken in te grote groepen

 

Het webdesign is maar een deel is van de brede CMD opleiding. Tijdens de projecten werk je veelal in te grote groepen waardoor je niet te maken krijgt met alle werkzaamheden. Wat ik vaak meemaak is dat projectleden meestal taken krijgen die ze al redelijk onder de knie hebben. Zo ben je er nagenoeg zeker van dat je als groep aan het eind van de rit een mooi product kan afleveren maar krijg je zelden te maken met werkzaamheden waar je moeite mee hebt. Wees hiervan bewust en zorg dat je ook eens taken doet waar je minder goed in bent. Hiermee verbreed je je eigen kennis en vaardigheden.

 

Investeer in jezelf

 

In de tijd dat je op school zit is het belangrijk om voor jezelf te bepalen welke dingen je leuk vindt. Dan kun je daar ook in je vrije tijd (naast school, sport, werk en vrienden) mee aan de slag gaan door veel te oefenen en dingen uit te proberen. Denk hierbij ook aan het lezen van blogs, vaktijdschriften en vakliteratuur. Zo word je ergens goed in en zal de overstap naar het bedrijfsleven een stuk gemakkelijker maken. Mijn CMD stage bij Increatie zit er bijna op en via deze weg wil ik toekomstige CMD’ers een paar adviezen meegeven:

 

 • Het bedrijfsleven draait om geld verdienen en kwaliteit leveren!
 • Benut je studietijd goed! Je mag het maar één keer doen.
 • Investeer in jezelf door ook na schooltijd je te verdiepen in de dingen die je leuk vindt van CMD!

 

Op school is de kwaliteit van een product niet het belangrijkste maar wordt er meer gekeken naar het leerproces. In het bedrijfsleven is kwaliteit juist heel belangrijk want je wil als bedrijf een product afleveren wat van hoge kwaliteit is en waar jezelf trots op bent!

 

Tot slot..

 

Tijdens mijn CMD stage ben ik een hoop te weten gekomen en kan ik gerust zeggen dat mijn stageperiode niet zonder slag of stoot is gegaan. Daarbij ben ik weer een hele ervaring rijker en kan ik terugblikken op een leerzame periode bij Increatie. 

Pieter van der Dussen
Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven