Gratis CMS vs betaald CMS

29 November 2012
0
Gratis CMS
 

Vaak wordt ons gevraagd waarom wij Apollo CMS hebben gebouwd en geen gebruik maken van open source pakketten als Wordpress of Magento. Om dit duidelijk te maken heb ik geprobeerd de keuzes die u als toekomstige CMS-bezitter heeft te verduidelijken in de onderstaande tabel. Als u die begrijpt, dan snapt u automatisch ook waarom wij hiervoor gekozen hebben.


Belangrijke kanttekening. Wordpress is gebouwd als blogtool en langzaam omgebouwd tot een product waar meerdere andere functies in kunnen worden geplaatst. Toch blijft deze uitgangssituatie altijd beperkingen met zich meebrengen. Het is nu eenmaal niet mogelijk om van een auto een vliegtuig te maken.

 

Gratis CMS als Worpress

Gratis betekent niet lage kosten. Iedere functie die niet standaard is zal betaald moeten worden en er is geen directe support.

Keuzes worden gemaakt vanuit de discussie tussen developers in de community. Vaak briljante geesten maar ze zijn niet zomaar programmeur geworden.

Hoe groter de site of webshop, hoe trager het systeem wordt.

Er is geen druk om het product te blijven verbeteren. Er is geen concurrentie om van te willen winnen.

Aanwezigheid van veel overbodige functies die niet het gebruikersgemak van de klant dienen.

Geen commerciële druk voor verbeteringen

Wanneer een open source developer een probleem heeft waar hij niet uitkomt is hij afhankelijk van zijn community.

Geen licentie of contract periode.

Updates vanuit een inhoudelijke discussie waarbij de druk van de markt nog wel eens vergeten wordt. Dit kan nadelig gevolgen hebben voor u als webshophouder o.i.d. .

Geen direct verantwoordelijke voor bugs in de standaard software. De vinger wordt altijd op Wordpress of Magento gericht.

Iedere open source developer kan op het systeem werken. Een goede open source developer start met een uurloon van rond de € 75,- per uur en kan oplopen tot € 150,- per uur. De licentiekosten van Apollo heeft met één support uur al vaak terugverdiend.

Bij het overstappen naar een nieuwe programmeur zal deze zich moeten inlezen op de programmeer code van de programmeur daarvoor. En de vraag is of hij dit snapt. Het brengt i.i.g. extra kosten met zich mee.

Geen direct support tenzij u daar een afspraak over maakt met de developer die u heeft ingehuurd. Vaak kost support dan evenveel als zijn of haar uurloon.

Implementatie kosten. Open source is gratis om te downloaden, maar alleen al het installeren van het pakket op een server zal gedaan moeten worden door iemand met een minimale kennis. De meter begint hier dus ook te lopen.

Veiligheidsrisico’s. Doordat de code open is voor iedereen is er een grotere kans op aanvallen.
Ewoud Budding
Ewoud Budding
Creative Director

Ewoud is oprichter van Increatie, webdesigner, bedenker van Apollo CMS en gelooft in contentmarketing als belangrijkste marketing instrument.

Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven