Nieuwe domeinextensies versus SEO

22 Juni 2011
0
 

De ICANN heeft bijna unaniem (1 stem tegen) besloten dat iedereen vanaf volgend jaar zijn eigen domeinextensie mag kopen.  Kosten: € 130.000,-. Een revolutie waar jarenlange discussie aan vooraf is gegaan. Na dit nieuws gehoord te hebben ontstonden er bij mij twee vragen:

  1. Wat betekent dit voor de SEO zoals wij die nu kennen?
  2. Gaan we hierdoor het internet beter onsluiten?

Naar mijn idee zijn er twee scenario`s op SEO gebied.
Het eerste is dat alleen de grote merken de domeinextensie kopen die bij de merknaam van het bedrijf hoort. Gevolgen zullen in dit geval niet erg groot zijn voor de SEO omdat een merkdomeinnaam tegenwoordig toch wel domineert in de zoekmachine resultaten.

plaatje domeinextensie Maar stel dat er een slimmerik opstaat die de domeinextensie .webshop koopt en vervolgens als monopolist domeinnamen met de .webshop extensie gaat verkopen. Het is tenslotte zijn domeinextensie geworden. Oftewel, je krijgt de mogelijkheid om het domein http://www.marktplaats.webshop te kopen. Wat kan dit betekenen op SEO gebied, en voor de gebruikers? Gaan we dan straks allemaal automatisch als we iets willen zoeken op internet +.webshop aan onze zoekvraag toevoegen? Een negatief gevolg voor webshophouders, maar een positieve ontwikkeling voor de gebruiker.

We kunnen dan straks veel sneller vinden. De metatags uit de oude classificatiesystemen hebben gefaald. Maar door de domeinextensie kunnen we misschien straks direct alle niet relevante informatie uitsluiten. Denk bijvoorbeeld aan alle blogs en reviewsites die tegenwoordig worden ingezet voor het doorsluizen van gebruikers naar webshops. 

Naar mijn idee kan de verkoop domeinextensies nog wel eens hele grote gevolgen en verschuiving op het internet gaan initiëren. Groter dan dat in eerste instantie gedacht wordt.
 

Vincent Fabris
Vincent Fabris

Technisch Directeur

Vincent leest graag en heeft een passie voor techniek. Als technisch directeur is hij steeds op zoek naar technologisch hoogstandjes om Apollo CMS te verbeteren.


Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven