Hoe kiest u een goede programmeur?

12 December 2012
0
Hoe kiest u een goede programmeur
 

U heeft een website laten ontwerpen. En nu moet deze gebouwd worden. Belangrijkste vraag hierbij is: Hoe selecteert u een goede programmeur? 


Het lastige is dat u een programmeur niet goed op zijn technische kwaliteiten kan beoordelen. Een portfolio van de programmeur helpt daarbij, maar daar ziet u ook niet aan af of de onderliggende structuur en code goed gemaakt zijn. 

Waar u wel op kunt letten bij de keuze van een programmeur voor het bouwen van uw website zijn de volgende 3 onderdelen:


Communicatie van een programmeur 

Als u aan een programmeur vraagt of hij uw website kan bouwen is de kans bij een slechte programmeur groot dat u geconfronteerd wordt met technische vragen. “Wilt u gebruik maken van MVC of webforms? Wilt u zoveel mogelijk user controls gebruiken? Hoe wilt u de caching geregeld hebben en moet de asynchrone communicatie via een webservice of XML lopen?”
Een goede programmeur communiceert in uw taalgebruik. U moet zich kunnen focussen op uw idee, de programmeur op de techniek. 

Naast het 'gewone' taalgebruik vraagt een goede programmeur ook door over uw website.

Vaak heeft een kleine wijziging een grote technische impact. Een goede en ervaren programmeur zal dit inschatten door vragen te stellen over de precieze werking. Bereid u hier op voor door regel 1 van professioneel website laten maken uit te voeren.


Een goede programmeur:

 • Communiceert in de taal van de opdrachtgever
 • Vraagt goed door naar de werking van alle functionaliteiten en veronderstelt niets zomaar 

Een slechte programmeur

 • Communiceert op een technische manier naar de opdrachtgever waardoor er ruis ontstaat
 • Vraagt niet door naar de werking en zal snel zeggen dat hij het wel begrijpt.


Testen door een programmeur 

Een goede programmeur begrijpt dat programmeren niet alleen bestaat uit programmeer code schrijven maar ook uit testen. Testen is een cruciaal onderdeel van het ontwikkelproces en deels de verantwoordelijkheid van de programmeur

Vraag aan uw programmeur hoe hij test. Als het antwoord is dat hij dit niet hoeft te doen of dat het waarschijnlijk niet nodig is, dan heeft u met een onervaren programmeur te maken. Een onervaren programmeur begrijpt nog niet dat het meeste werk zit in het finetunen en testen. 


Een goede programmeur:

 • Maakt in zijn planning ruimte voor testen
 • Test als programmeur
 • Test daarnaast als klant en gebruikt echte data in plaats van dummyteksten.
 • Laat gebruikers testen 

Een slechte programmeur

 • Maakt in zijn planning geen ruimte voor testen 
 • Test alleen als programmeur


Creativiteit van een programmeur 

In bijna elke website komt er een punt dat de programmeur voor een technisch probleem komt te staan. Op zich geen probleem zolang uw programmeur er maar mee om weet te gaan. 

Een slechte programmeur meldt het probleem in technisch taalgebruik. Hij heeft een technische oplossing bedacht en vertelt u wellicht dat u voortaan op een iets andere manier met het systeem om moet gaan. Een slechte programmeur denkt dus niet vanuit het gebruikersgemak. 

Een goede programmeur meldt het probleem in normaal taalgebruik en probeert samen met u te kijken hoe u optimaal gebruikersgemak ervaart terwijl het probleem opgelost wordt. En dit is bijna altijd mogelijk, hoe moeilijk een technisch probleem ook klinkt! 


Een goede programmeur

 • Meldt een probleem in normaal taalgebruik
 • Bedenkt (samen met u) een oplossing waarbij gebruikersgemak voorop staat in plaats van de techniek

Een slechte programmeur

 • Meldt een probleem in technisch taalgebruik
 • Biedt een oplossing die het de programmeur makkelijk maakt om het probleem op te lossen maar die niet het gebruikersgemak dient. 


Communicatie, testen en creativiteit zijn 3 punten waar u op kunt letten bij de keuze van een programmeur. Daarnaast zijn er meer factoren die hier in meespelen, denk aan bijvoorbeeld aan hoe het geregeld is met support, hosting en zoekmachine optimalisatie.


Bent u benieuwd hoe het bouwen van een website bij Increatie verloopt? Neem eens een kijkje hoe we dit hebben gedaan voor de website van Auping of de webshop van Zooff.Vincent Fabris
Vincent Fabris

Technisch Directeur

Vincent leest graag en heeft een passie voor techniek. Als technisch directeur is hij steeds op zoek naar technologisch hoogstandjes om Apollo CMS te verbeteren.


Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven