Hoe internet onze economie verandert

16 April 2013
0
Nieuwe economie
 

De recessie houdt ons al een tijdje bezig. We moeten hard werken, maar het biedt ons ook kansen. Het creëert ruimte voor creativiteit en opent deuren die normaal gesloten zouden blijven. Oude systemen beginnen te haperen en nieuwe te werken.  

Als internet ondernemer volg ik altijd de laatste digitale ontwikkelingen. En in deze ontwikkelingen zie ik de laatste maanden een trend ontstaan. Allerlei initiatieven waarin de mensen een centrale rol vervullen en bedrijven worden overgeslagen.


Van oude naar een nieuwe economie


Al sinds een jaar of tien verkopen we onze overbodige producten op marktplaats. Ikzelf ook. Iedere keer opnieuw verbaas ik me over ondernemersmentaliteit van koper en verkoper op dit platform. Maar waar ik nog meer over verbaas is de bewustwording bij mensen dat je heleboel producten niet hoeft te bezitten  en dat ze daarom verkocht worden. Het is vaak veel goedkoper om iets te huren dan te kopen en te betalen voor de momenten dat je het gebruikt. Of te verhuren omdat je het bezit waardoor de kosten lager worden.


En deze manier van werken is de basis van de nieuwe economie. Een economie waarin bedrijven worden overgeslagen en mensen een centrale rol innemen. Tenzij een bedrijf in staat is om deze rol op zo’n manier te faciliteren dat het weer aantrekkelijk wordt voor de potentiële koper of verkoper.


Hieronder heb ik een aantal voorbeelden opgeschreven van dit soort initiatieven die zich al hebben ontpopt tot bedrijven.


http://www.broodfonds.nl/
Betaalbare vorm van een arbeidsongeschiktheid verzekering voor ondernemers waarbij de macht bij de deelnemers ligt en niet de achterliggende bedrijven.


http://www.toogethr.com/
Plek waarmee je je autorit deelt met andere gebruikers zodat je samen goedkoper van A naar B kan komen. Eigenlijk carpoolen met onbekenden.


https://mywheels.nl/
Verhuur je auto aan mensen bij jou in de buurt.


http://www.thuisafgehaald.nl/
Laat de buurvrouw voor je koken en betaal daar een kleine vergoeding voor.  


https://peerby.com/
Leen spullen van mensen bij je in de buurt.


Al deze bedrijven hebben één ding gemeen. Zij faciliteren een proces van huur en verhuur waarin bezit wordt gedeeld en de mens weer centraal staat. Niet het systeem of het bedrijf. Iets waar we in de afgelopen decennia juist afstand van hebben gedaan.


Oftewel, recessie en internet zijn de voedingsbodem voor de nieuwe economie. Het geeft ons de kans om ons opnieuw en beter te organiseren en bestaande systemen te veranderen.


Ewoud Budding
Ewoud Budding
Creative Director

Ewoud is oprichter van Increatie, webdesigner, bedenker van Apollo CMS en gelooft in contentmarketing als belangrijkste marketing instrument.

Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven