Woensdag inspiratiedag: Nelson Mandela en leiderschap.

30 April 2014
1
The greatest glory in living lies not in never  falling, but in rising every time we fall.
 

Sinds wij zijn gestart met de bouw van ApolloCMS V2 zijn wij voortdurend op zoek naar inspiratie. Om de bouw van ons product te volbrengen en het beter te maken. De ene week gaan we de confrontatie aan met een technische uitdaging en de week erop proberen we een proces te verbeteren.

 

Omdat wij op dit moment met verschillende developers in verschillende landen (India, Oekraïne en Vietnam) werken is het voor ons een enorme uitdaging om hier goed leiding aan te geven. Dit proces proberen we te verbeteren zodat we ondanks alle afstanden toch een mooi team worden waarin iedereen zijn verantwoordelijkheden draagt en uitvoert.

 

Vincent en ik hebben daarom het boekje Leiderschapslessen van Nelson Mandela gelezen. Een boekje van 200 bladzijden waarin mensen hun ontmoeting met Nelson Mandela beschrijven. Daarnaast vertellen zij wat zij er van leerden. Misschien is Nelson Mandela niet de meest voor de hand liggende leider voor het proces waar wij in verkeren, maar zeker een inspirerende. Wij kozen hiervoor omdat we met verschillende  culturen te maken hebben. En in onze ogen is Nelson Mandela degene die als geen ander mensen tot elkaar kon brengen.

 

De volgende zaken inspireerde ons het meest in dit boekje. En aangezien veel ondernemers / teamleiders met deze uitdagingen zitten, willen we de 4 belangrijkste lessen voor ons met jullie delen.

 

Je kan niet leiden zonder te dienen.

 

Oftewel, iedereen die iemand verteld wat hij moet doen, moet snappen wat de impact van die werkzaamheden zijn op het bestaan van de persoon waar je het aan vraagt. Daarnaast moet je zelf ook zeker weten dat jijzelf de taak op de manier kan uitvoeren zoals je het degene vraagt die voor je werkt. Nelson Mandela sprak de volgende woorden vier uur na zijn vrijlating toen hij aankwam in Kaapstad: I stand here, before you, not as a profit, but as a humble servent, of you the people.

 

Neem de tijd om na te denken over je aanpak en focus op de oplossing.


Als iets is mislukt dan is boos worden de meest logische emotionele uitbarsting. Maar vaak creëert dit alleen maar nog meer conflict in plaatst van een oplossing. Nelson Mandela zat 27 jaar gevangen op Robben Eiland.  Doordat hij zolang vast zat had hij veel tijd om na te denken over het leven. Hij las veel biografieën die hem inspireerde. Wat iedereen aan deze man verbaast is dat hij de mensen die hem martelden en gevangen hielden vergaf en uiteindelijk zelfs uitnodigde op de dag dat hij geïnaugureerd werd. Hij liet zien dat vergeving en een focus op de oplossing de mensen dichter tot elkaar bracht. Hij maakte zijn land (zijn team) daamee beter.

 

Laat vanaf het begin weten wie je bent en wat jouw normen en waarden zijn.


In de gevangenis op Robben eiland lieten Nelson Mandela en zijn mede gevangen meteen weten wat de principes waren waarnaar zij wilden leven. Zelfs in de gevangenis. Zij waren bereid om te sterven voor deze principes. Nu lijkt mij sterven voor de bouw van een product een veel te groot offer, maar vasthouden aan wie je bent en wat je overtuiging is, is essentieel om goed te kunnen leiden. Niemand heeft iets aan iemand die alleen maar aardig gevonden wil worden. Uiteindelijk worden daar geen doelen mee bereikt en zal niemand zichzelf zijn in het proces. Als de leider van het team zegt waar het op staat, zullen de teamleden dat ook doen als ze met respect behandeld worden.

 

Durf op bepaalde momenten moed te tonen.


Soms lopen processen niet lekker. Dat kan intern zijn of extern met klanten. Als bedrijf heb je dan vaak de neiging om jezelf in een nederige positie te plaatsen omdat het je klant is. Toch is het vaak beter om wel te zeggen wat je van de situatie vindt. Daarin zit dan een kans verscholen dat je een klant verliest, maar je houdt jezelf en het team overeind. Jouw normen en waarden vormen de basis van jou kracht als leider. Deze moet je nooit verloochenen. Nelson Mandela deed dat bijvoorbeeld in de tijd dat George W. Bush op oorlogspad was. Hij zei dat Bush niet een man was die tot de moderne tijd wil behoren en dat het handelen van de VS een gevaar was voor de wereldvrede. Hij durfde zich onafhankelijk op te stellen en vast te houden aan zijn eigen gedachte en overtuiging. In mijn ogen de mooiste eigenschap die een leider kan bezitten.

 

Na het lezen dit boekje heb ik nog een aantal interviews met Nelson Mandela op youtube gekeken. Erg de moeite voor iedereen die zich wil laten inspireren in wat voor een situatie je ook verkeerd. Ik weet zeker dat je er iets positiefs uit kan halen.

 

Ewoud Budding
Ewoud Budding
Creative Director

Ewoud is oprichter van Increatie, webdesigner, bedenker van Apollo CMS en gelooft in contentmarketing als belangrijkste marketing instrument.

Reacties
1
door Patrick v Hooijdonk, 2 May 2014
Interessant stuk en leuk om te lezen. Echter ben ik altijd een beetje huiverig met 'het voorbeeld Mandela'. Dit omdat hij (voordat hij gevangen zat) aanslagen had gepleegd waarbij menig onschuldig slachtoffer viel waaronder zelfs kinderen(!). -zie 'Church Street bombing' en 'shopping centre Amanzimtoti' Na z'n vrijlating zal hij zondermeer een bijzonder inspirerend persoon geweest zijn, maar toch bleef er bloed aan z'n handen kleven. Wat zeker voor de nabestaanden onvergeeflijk moet zijn.
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven