SEO webdesign: wat is het?

28 Augustus 2012
0
SEO webdesign
 

SEO webdesign heeft als doel om een pagina zo te ontwerpen dat zowel gebruiker als zoekmachine het een lust vinden om hem te lezen of te crawlen. In dit blog een opsomming van de belangrijkste elementen waaraan een SEO webdesign moet voldoen, te verstaan:

 

  • Welke content plaatst u bovenaan uw pagina
  • SEO webdesign enn opsommingen
  • Een pagina begint met het belangrijkste keyword
  • Titel en subtitel bepalen de inhoud
  • Alinea's zijn niet langer dan 50 woorden
  • Navigatie bestaat uit HTML links en is horizontaal

 

1 Uw belangrijkste content staat bovenaan uw pagina.

 

Naast dat uw gebruiker hier blij van wordt, wordt de spider van Google dit ook. De spiders van Google lezen net als mensen van links naar rechts en van boven naar beneden. Dus hoe hoger u de belangrijkste content plaatst in een SEO webdesign, hoe prettiger de Google spider en uw gebruiker dit lezen.

 

2 Uw belangrijkste content is samengevat in bullets.

 

Google weet dat gebruikers uw pagina scannen in plaats van lezen. Dus wanneer u de inhoud van uw pagina inclusief uw keywords in een opsomming plaatst, zal een gebruiker sneller kunnen bepalen of die inhoud aanspreekt. Daarnaast vindt een spider van Google de opsommingen belangrijker dan platte tekst waardoor uw pagina meer waarde krijgt.

 

3 Het zoekwoord waarvoor de pagina wordt ontworpen staat bovenaan de pagina

 

Een pagina heeft altijd maar één hoofdonderwerp. Dit is ook altijd het eerste woord en keyword op de pagina en valt vaak samen met de titel. Kijk maar eens op de webdesign of contentmarketing pagina van deze website.

 

4 Een pagina heeft altijd een titel en subtitels

 

Naast heleboel technische eisen voor SEO (deze zullen in een later blog verschijnen) zijn titels en subtitels belangrijk in SEO webdesign. De hoofdtitel van de pagina bevat altijd het keyword en daarnaast de ondertitels het liefst ook nog één a twee keer. Een beetje afhankelijk van de tekst. De hoofdtitel staat in ieder geval altijd boven de pagefold. Het zichtbare gedeelte voor een gebruiker wanneer hij op een pagina land met een resolutie van 1024 bij 768 pixels.

 

5 Teksten zijn opgedeeld in alinea`s en niet langer dan 50 woorden per alinea

 

Zoals al eerder aangegeven scannen gebruikers pagina`s. Dus wanneer er hele lange alinea`s worden ontworpen en geschreven, is de kans groot dat de gebruiker afhaakt omdat hij niet snel kan zien waar de pagina over gaat. SEO webdesign gaat dus niet alleen over de indexering van Google, maar vooral ook over de gebruiker van de pagina.

 

Hoe beter een pagina gelezen kan worden, hoe blijer Google wordt. Dit is namelijk nog steeds de filosofie van de Amerikaanse zoekgigant.

 

Googles missie:

 

De missie van Google is alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.

 

6 Navigatie bestaat uit HTML links

 

Een SEO webdesign heeft altijd een navigatie die uit links bestaat die geïndexeerd kunnen worden door de zoekmachines. Ook is de hoofdnavigatie horizontaal geplaatst zodat de spiders van Google hier eenvoudig doorheen kunnen crawlen. Zoals eerder gezegd, van links naar rechts en van boven naar beneden.

 

Zoals u kunt lezen zitten er behoorlijk wat voorwaarden aan SEO webdesign. Uiteraard is dit geen complete lijst en nodig ik iedereen uit die verstand van dit onderwerp heeft om aan te vullen en te corrigeren. En uiteraard reageren wij zelf als u een vraag heeft over dit artikel.
Ewoud Budding
Ewoud Budding
Creative Director

Ewoud is oprichter van Increatie, webdesigner, bedenker van Apollo CMS en gelooft in contentmarketing als belangrijkste marketing instrument.

Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven