Snellere website: Meer CDN, meer cache, minder zoeken

20 Mei 2010
0
 

Hoe sneller uw website is, hoe hoger uw website scoort in de zoekmachines. Dit blog laat 3 technieken zien die uw website sneller maken. Als u deze combineert met de punten uit het vorige blog over de snelheid van uw website, zal uw website veel sneller draaien.In het vorige blog in deze serie heb je 3 quick-wins kunnen lezen. Samen met de technieken die hieronder genoemd worden, kun je je website sneller maken. Wil je weten waarom je je website sneller moet maken, lees dan het eerste blog uit deze serie.
 

Snellere website technieken

Een website sneller maken is een kwestie van technische aanpassingen. In het vorige blog “Verdeel, combineer en minimaliseer” beschreef ik enkele technische aanpassingen. Deze werden zo beschreven dat het ook duidelijk is voor website eigenaren die niet zo technisch zijn. Deze kunnen hier hun kennis mee opdoen en naar hun programmeur of webdevelopment team kunnen gaan. Bent u niet zo technisch, geen probleem. Onderstaande punten worden ook zo eenvoudig mogelijk beschreven zodat niet alleen techneuten begrijpen waar dit over gaat.
 

Meer CDN, meer Cachen en minder DNS lookups

Zoals in het eerste deel uit deze serie beschreven , gebruiken we de Page Speed add-on voor Firefox om een technische analyse te doen van onze site. De volgende 3 adviezen zijn iets geavanceerdere technieken, maar alsnog makkelijk te implementeren voor elke programmeur.

  • Meer CDN. CDN staat voor Content Delivery Network. Dit kun je zien als een wereldwijde groep aan servers die met elkaar in verbinding staan en synchroon hun data opslaan. Dus server 1 die in Hong Kong staat bevat dezelfde bestanden als server 2 die in Amsterdam staat. website sneller maken met een CDN
    Je kunt op een CDN bestanden plaatsen die nodig zijn voor je website. Een websitebezoeker uit Amsterdam zal automatisch dan het bestand van server 2 downloaden en een websitebezoeker uit Hong Kong van server 1. Er zijn enkele veelgebruikte publieke bestanden die reeds door grote CDN’s gehost worden. Denk hierbij aan Jquery en de Ajax Control Toolkit die door Google gehost worden. Kijk goed welke bestanden je kunt plaatsen op een CDN. Vooral als je een internationale website hebt, kan dit aanzienlijk schelen in snelheid.
  • Meer cachen. Als je website eenmaal is opgezet en aan de architectuur gebeurd niet veel meer, dan is het handig om alle bestanden die niet meer veranderen te laten "cachen". Cachen is het laten opslaan van bestanden in het geheugen van de webserver zodat deze niet elke keer opgezocht hoeven te worden.  Je kunt bij het cachen aangeven hoelang deze bestanden in het geheugen opgeslagen moeten worden. Zet de caching aan voor CSS bestanden , Javascript bestanden en plaatjes. Je kunt dit ook aanzetten voor de dynamische pagina’s op je website maar hier zit een nadeel aan. Zodra je je website update, verschijnt nog steeds de gecachede pagina zolang deze nog in het geheugen staat.
  • DNS lookups verminderen. Probeer zoveel mogelijk bestanden op je eigen server te hosten. Veel mensen die bloggen, gebruiken hierin bijvoorbeeld plaatjes of Flash bestanden van andere websites. Het nadeel hieraan is dat de webbrowser dan voor elk nieuw domein dat gebruikt wordt moet opzoeken waar dit zich bevindt en daar het plaatje dan vanaf haalt(DNS lookup). Dit opzoeken neemt relatief veel tijd in beslag terwijl het plaatje of de Flash ook eerst op de eigen server gezet had kunnen worden.

Meer adviezen?

In dit blog zijn 3 technieken genoemd en met de punten van het vorige blog erbij kun je hiermee een goede slag slaan in het versnellen van je website.
In het volgende blog beschrijf ik waar je rekening mee moet houden als deze 3 punten en de vorige 3 punten gaat implementeren. Simpelweg de adviezen opvolgen van Google hoeft niet namelijk altijd het beste resultaat op te leveren. Benieuwd naar nog meer technieken om jouw website sneller te maken? Mail je website door en wij nemen deze onder de loep en geven je adviezen om hem sneller te laten lopen.
 

Vincent Fabris
Vincent Fabris

Technisch Directeur

Vincent leest graag en heeft een passie voor techniek. Als technisch directeur is hij steeds op zoek naar technologisch hoogstandjes om Apollo CMS te verbeteren.


Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven