Stage lopen: leren solliciteren

19 Januari 2011
0
 

Beste Stagiairs,
Het nieuwe jaar is weer begonnen en de nieuwe stageperiodes dienen zich aan. Een belangrijke tijd om de juiste keuze te maken voor het stage bedrijf waar je wilt werken. Ja, je leest het goed, jullie kunnen deze keuze zelf maken.


Vandaag werd ik weer geconfronteerd met een stagiair die bij ons solliciteerde en echt totaal geen idee had wat er van hem verwacht wordt in het bedrijfsleven. Ik heb hem een aantal praktische tips meegegeven om te leren solliciteren. Hij nodigde mij meteen uit om een gastcollege te komen geven. Helaas heb ik daar geen tijd voor op dit moment, maar heb ik wel even de moeite genomen om voor jullie een aantal praktische tips op te schrijven. Doe er je voordeel mee en zorg dat jouw stageperiode leuk wordt.


Tip 1: Schrijf unieke brieven.

In een sollicitatieproces gaat het niet om de hoeveelheid brieven die je verstuurd, maar om de kwaliteit van je verhaal. Schrijf een brief aan een bedrijf die je meent. Iemand die vaker met sollicitanten te maken heeft merkt meteen of je het meent of niet. Geef een visie of een mening over het bedrijf of een van de cases. Probeer positieve kritiek te geven en formuleer dit concreet. (Dat is lastig voor studenten. In mijn tijd lag het ook altijd aan een ander ;-) )


Dus niet: “Uw website is niet mooi”. Ik lees namelijk niet waarom hij niet mooi is of wat er aan mankeert, maar: “Volgens mij liggen er nog een aantal mooie kansen voor u op het gebied van social media. Onlangs zag ik bij dit bedrijf dat zij… Deze mogelijkheid laat u op dit moment onbenut ”.


Tip 2: Geen spelfouten Lees je brief na op spelfouten.

Als je nog steeds niet de d`s en t`s op de juiste plek weet te gebruiken, leer dit dan meteen. Spelling is de basis van communicatie.


Tip 3: Neem een proactieve houding aan.

Bel, tweet, mail, krabbel, reageer… Laat weten dat je wil.


Tip 4: Zorg dat je brief er verzorgd uitziet.

Consistentie is het toverwoord. Als je kopjes gebruikt, gebruik dan overal dezelfde kopjes.


Tip 5: Val op. Wees creatief in je manier van solliciteren.

Maak een filmpje, of doe iets grappigs met je cv. Zie hieronder het icon dat ik op al mijn open sollicitaties plakte. Ik ben altijd overal uitgenodigd.

stage solliciteren

Tip 6: Solliciteer op iets waar je al verstand van hebt.

Oftewel, solliciteer niet op een webdesign stage als je nog nooit een website hebt ontworpen. Natuurlijk kom je om te leren, maar een beetje basiskennis is wel nodig om te kunnen starten. Wanneer je kennis hebt, ben je ook in staat om een visie te ontwikkelen en dus om indruk te maken.


Tip 7: Stel vragen onderaan dit blog.

Vragen is vrij. Als je iets wil leren, vraag. Domme vragen bestaan, nou ja, bijna niet. ;-) Succes!

Ewoud Budding
Ewoud Budding
Creative Director

Ewoud is oprichter van Increatie, webdesigner, bedenker van Apollo CMS en gelooft in contentmarketing als belangrijkste marketing instrument.

Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven