Webdevelopment Haarlem: Zonder doel ook meten?

4 Mei 2010
0
 

Vorig week schreef ik over het meten van het doel op je website met Google Analytics. Ik beschreef daarin hoe je doelen moet aanmaken in Analytics en hoe je het webdevelopment van je website daarop kan laten aansluiten. Deze week laat ik zien hoe je een doel instelt op je website op het moment dat je geen aparte doelpagina kan instellen. 

 

Webdevelopment zonder aparte doelpagina

Het kan voorkomen dat je een website hebt waarbij je geen aparte doelpagina’s kunt maken. Dit kan komen omdat de website te complex of een volledige Flash site is. En zoals we in het vorige blog hebben gezien heb je een doelpagina nodig om te meten of je je doel behaalt hebt in Google Analytics.
Als we het voorbeeld van vorige keer er nog even bijpakken. In dit voorbeeld hebben we als doel leadgeneratie door middel van een “brochure aanvraag”pagina.
Zodra de bezoeker het formulier heeft ingevult is het doel bereikt. In de hierboven beschreven situatie waarbij formulier en doelpagina(de bedankpagina) op dezelfde pagina staan gebeurt dan het volgende: De bezoeker bezoekt eerst ‘brochure-aanvragen.html’ en na het invullen van het formulier blijft hij op de pagina ‘brochure-aanvragen.html’. Hij krijgt hier wel netjes de bedankttekst te zien onder of boven het formulier. Maar ‘brochure-aanvragen.html’ kun je dan niet instellen als doel.
Waarom niet? Omdat elke keer als een bezoeker de pagina al zou bezoeken (dus nog voordat hij het formulier heeft ingevuld.) zou dat meetellen als een behaald doel. En het doel is niet dat ze die pagina bezoeken, het doel is dat ze het formulier invullen.
 

Webdevelopment optimaliseren

Hier is een oplossing voor. Google Analytics is aan te sturen door middel van Javascript. Hiermee kan op elk gewenst moment een doel geactiveerd worden.  Hiervoor dient het webdevelopment geoptimaliseerd te worden zodat dit mogelijk is. Voor dit optimaliseren dienen de volgende webdevelopment stappen doorlopen te worden:

 • Stap 1: We loggen in op www.google.nl/analytics met ons Google Analytics account

 • Stap 2: We selecteren het profiel waarvoor we ons doel willen aanmaken en klikken op 'Bewerken' in de kolom 'Acties'.

 • Stap 3: We klikken op ‘Doel toevoegen’ in het onderdeel ‘Doelen’

 • Stap 4: We geven de naam van het doel op. We gebruiken hiervoor een makkelijk te herkennen naam, in dit geval bijvoorbeeld ‘Brochureaanvraag’

 • Stap 5: Stel het doel in. Stel het overeenkomsttype in op ‘Exact zoekwoord’ en vul als doel-URL een duidelijke naam in. Bijvoorbeeld “/brochureaanvraag”

 • Stap 6. Bepaald welke versie van de Analytics code gebruikt wordt op de website. In de meeste gevallen is dit de reguliere code. Er is tegenwoordig een asynchrone Analytics versie.

 • Stap 7a. Laadt de volgende code in bij het laden van de bedankttekst

  Reguliere Analytics versie:<script type="text/javascript"> pageTracker._trackPageview('/ brochureaanvraag ')</script>
  Asynchrone Analytics versie :<script type="text/javascript">  _gaq.push(['_trackPageview', '/ brochureaanvraag ']); )</script>
 • Stap 7b. Heb je een Flash site en wil je daarin je formulierpagina meten? Creeer een javascript functie op de pagina waarop de Flash draait.

  Reguliere Analytics versie:<script type="text/javascript"> function SetGoal( goaltoset) {   tracker.trackPageview( goaltoset); }</script>
  Asynchrone Analytics versie :<script type="text/javascript"> function SetGoal( goaltoset) {   _gaq.push(['_trackPageview', '/ brochureaanvraag ']); ) }  </script>
  Roep met Flash de SetGoal functie aan met het goal dat je wil aanroepen en je doel wordt gemeten.

Als we onze webdevelopment op deze manier inrichten en aanpassen aan Google Analytics dan kunnen we op elke manier meten wat er gebeurd op een website.  Zie je nog een uitdaging voor ons om iets meetbaar te maken op je website? Laat het ons weten en we gaan graag de uitdaging aan.

Vincent Fabris
Vincent Fabris

Technisch Directeur

Vincent leest graag en heeft een passie voor techniek. Als technisch directeur is hij steeds op zoek naar technologisch hoogstandjes om Apollo CMS te verbeteren.


Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven