Waarom Whatsapp het nieuwe Facebook is

12 Maart 2013
0
Facebook Whatsapp
 

Regelmatig praat ik met vakgenoten over de toekomst van social media. Puur vanuit fascinatie voor het gedrag en de activiteiten van gebruikers op deze platformen. En de laatste maanden bekruipt mij het gevoel dat er een nieuwe ontwikkeling aan zit te komen.

 

Facebook is aan het vergrijzen. Ouders van pubers zijn actief en reageren op de berichten van hun kinderen. Hierdoor zoeken deze kinderen weer andere plekken om te communiceren zonder dat ouders meekijken.

 

Eén van die andere plekken is Whatsapp. Een programmatje waarmee je chat met mensen waarvan je het telefoonnummer hebt zonder dat andere meelezen. Ook biedt het de mogelijkheid om als groep over een bepaald onderwerp te communiceren.

 

Het mooie van deze tool is dat je als gebruiker volledig de controle hebt over wie het leest en met wie je het deelt. Oftewel geen pottekijkers of ongevraagde reacties. Daarnaast wordt de sociale factor bepaald door het bezit van een telefoonnummer van degene waarmee je communiceert.

 

Dit is een groot verschil met Facebook waarmee een groet op een verjaardag genoeg is om elkaar als vriend te verwelkomen op de blauw-witte pagina. Het bezit van het telefoonnummer bepaalt als het ware de relatiegrens.

 

En dit is precies de reden waarom ik denk dat Whatapp het in de toekomst helemaal gaat worden. Of in ieder geval een vergelijkbaar platform die vanuit hetzelfde principe handelt. Controle over de content bij de gebruiker en een telefoonnummer als scheidingsgrens voor de relatie tussen twee personen of een groep.

Ewoud Budding
Ewoud Budding
Creative Director

Ewoud is oprichter van Increatie, webdesigner, bedenker van Apollo CMS en gelooft in contentmarketing als belangrijkste marketing instrument.

Reacties
0
Reageren
Naam
Email
Reactie

Website advies of een idee? Kom naar ons gratis spreekuur!

Eerstkomende plaats: Wanneer het u schikt!

Inschrijven